Dorel Zaica invitat la Cafeneaua Complexității din București

09.03.2012 | Autor: | Publicat în categoria Știri

Dorel ZaicaLuni, 12 martie, orele 19.00 (19.30 live online), Cafeneaua Complexității vă propune o întâlnire cu profesorul Dorel Zaica – care va povesti ce este “metoda pedagogică Zaica”, ce înseamnă educația creativității și cum creativitatea copiilor poate deveni un izvor de cunoaștere pentru adult, de la părinte la om de știință.

“Toți oamenii mari au avut imaginație de copii. Artiștii și savanții, păstrându-și ori redescoperindu-și creativitatea copilăriei, ajung la o fază în care din nou își „incendiază“ propria imaginație. Scriitorul ajunge să scoată roman după roman de parcă cineva i-ar dicta tot felul de întrebări pentru că, prin antenament, el reușește să se reîntoarcă la ritmul acela fantastic al copilăriei. Prin aceste discuții îndelungate – căci am avut în vizor copii începând cu vârsta de 4 ani și i-am îndrumat până la 15 ani – ei au ajuns la capacități nebănuite și neîntâlnite la alți copii, căci orice tip de gimnastică lasă urme, duce la niște performanțe. Așa mi-a venit ideea să adun exercițiile de creativitate, ca proiecte ale unor viitoare manuale de educare a creativității. Dacă le-aș preda, mi-ar lua trei ani și ar constitui o nouă disciplină școlară.

E de-a dreptul scandalos că în instituțiile de învățământ în care noi facem o serie întreagă de antrenamente pentru memorie, logică, atenție, musculatură, neglijăm una din cele mai fascinante capacități a omului: creativitatea! Există un ocean de obiecte făcute de mâna omului. Gândiți-vă că demontați un vapor până la ultimul șurub. Vă dați seama câte sute de mii de obiecte concepute de om, de latura sa creativă? “

Dorel Zaica

Autor:

Acest autor a publicat 36 articole în baza noastră de date.

Lăsați un răspuns