“Viața este puiul viului” – Getta Angheluta

05.03.2012 | Autor: | Publicat în categoria Știri

Luni 5 martie 2012, la ora 7.00, Cafeneaua Complexitatii are un invitat cu totul special: doamna Getta Angheluta, una dintre cele mai mari profesoare de actorie ale teatrului romanesc.
Fiica pictorului Octav Angheluta, Getta s-a nascut pe 19 noiembrie 1931 la Bucuresti. A visat sa devina actrita, iar la 7 ani visul i-a fost indeplinit de cea care a descoperit-o si care mai apoi i-a devenit profesoara si mentor spiritual, marea actrita Sorana Topa, una dintre cele mai fascinante personaje ale Romaniei interbelice.
In 1956 Getta Angheluta a intrat la Institutul de Teatru la clasa Aurei Buzescu , fiind colega cu Mircea Albulescu, Gina Patrichi si Victor Rebengiuc. Dupa 8 ani pe scena Teatrului din Timisoara, a renuntat definitiv la cariera de actrita dedicandu-se carieirei de profesor. A predat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, iar după 1990, când s-a reînființat Facultatea de Teatru la Iași a fost, alături de Sergiu Tudose, dascălul primei promotii de actori liberi ieseni.
Getta Angheluta a dezvoltat o teorie legata de arta actorului, la care inca mai scrie, izvorata din intelegerea vietii si a relatiilor umane, si inspirata din “filosofia” lui Jidu Krischnamurti. Ea a avut doua intilniri personale cu acesta la Saanen in Elvetia. Luni seara Getta ne va povesti despre teatru si actorie (intr-o lumina inedita), despre Sorana Topa, despre Krishnamurti despre viata si viu.
„Viața este puiul viului. Ați văzut viul murind? Nici măcar nu știm despre ce este vorba.  Dar viața ați văzut-o murind? Pe toate drumurile!”
„Acestea sunt propriile mele descoperiri, prin îmbătrânire și observare de sine. Așa că nu-mi cereți bibliografie, luați-vă libertatea de a gândi aceste lucruri”
“Emotia este un motor de miscare care atunci cand intri in scena isi declanseaza toate functiile, este uneori un sentiment rau, o crispare necontrolata, dar fara emotii nu exista arta. Cand constientizezi emotia te eliberezi de prejudecati si transmiti ceea ce ai de transmis.Treptat, cu cat castigi mai multa experienta, emotia se transforma in libertate de exprimare, personajul, entitatea creata de mine ma stapaneste si atunci sunt liber sa dau frau liber trairilor mele”

Autor:

Acest autor a publicat 36 articole în baza noastră de date.

Lăsați un răspuns